Wednesday, June 26, 2013

OP - Alakazam DSLR Production

Untuk OP niea and Mr S decide amik Alakazam DSLR Production. Ni pun setelah beberapa kali review hasil kija dari mereka.. Niea suka sgt tone2 color yang diorang edit. Nampak soft and lawa sangat. Dan paling penting the price that we have to pay is really affordable.. sangat2 suka..

And yang paling best diorang ni dapat good review from my frenz yang pernah hired diorg as OP gak. Kira hasilnya tak mengecewakan la..Ops b4 decide, niea da penah tanya beberapa orang kawan yang kira pandai la gak dalam photography, there are few comments and opkos ada pro and kontra.. But at last we decide to hire them gak.. Hopefully gambar wedding niea nanti akan cantik2 jugak...

Then, here are some pitca from Alakazam DSLR Production.. Enjoy !! Oh before forget, kepada kawan-kawan yang nak nengok gamba len-len gak bleh klik kat sini ehh.. Alakazam DSLR Production





Prep ~ Baju Melayu Lelaki

Ok stat this month niea nak share few pitca pasal preparation melangkah alam baru itu... hehe..

First, niea stat ngan baju Melayu lelaki bleh dak ?? haha... pasal dalam banyak2 mende yang ni ja da finalize dulu... lalala... La ni kalau tengok ada macam-macam design da untuk baju melayu.. Tanya poket ja.. Kalau poket penuh bleh la amik ken yg jenis mahal sket asal nampak cantik bila disarungkan.. Tapi untuk pengantin bajet cam niea.. terpaksa la beli ken yang bila beli ken bride dapat free ken tuk groom hehe.. so ken yang dapat opkos la jenis satin biasa ja.. Gitu pun nak gak Mr S nampak ensem nanti.. so design baju melayu juga penting.. hehe

Pitca bawah ni menampilkan baju melayu design kepak2 di bahu..  Mostly butik pengantin la ni menampilkan design sebagini. Betul tak ? Cantik but for me cam tak bape kenan la.. Pasal main point pun nak after nikah nanti baju melayu ni Mr S bleh pakai lagik.. Tak segan sangat nak pakai...

sumber Mr Google
Yang macam ni pun ada.. Ala-ala pahlawan melayu.. Tapi niea takmo la macam ni.. Kang ada plak Mr. S berpeluh2 panas lak.. and prefer buat sendri dari sewa dari butik.. Ada kenangan baju nikah.. Tapi untuk baju sanding opkos la niea sewa ja.. tak mampu nak wat baju tuk tiga2 event.. Bajet ciput ja.. hehe

sumber Mr Google
Yang macam ni ok gak.. nampak  elok ja di badan... kan2.. nampak kemas sangat2 tapi niea wisau nanti bila Mr S pakai nampak lagik kurus orang itu.. da la niea ni bam bam terlebih.. tak bleh2..

sumber Mr Google
So design yang meme menarik mata hati ini terus terpaku adalah seperti design di bawah-bawah ni.. Yang mana ada design jalur-jalur lipat sket kat depan area lehernya.. cam nampak smart kan.. Tanya Mr S pun suka... Tak ober gitu...

sumber G.I. Photoshoot
 Ni pun tantekknya !!! Nak gini gak..

sumber Mr Google
Suami Irma Hasmie pioneer design ni dulu... Ye ke ? Kalau salah abih la aku.. Tapi macam ni la design nyer.. Ensem laki aku.. eh eh.. Ensem Mr S nanti.. hahaha

sumber Mr Google
Now baju melayu yang evergreen... Pakai sampai bila-bila pun bleh.. =)

Sumber G.I. Photoshoot

Monday, June 24, 2013

Wedding In Progess

Will update soon!;)

Sebahagian checklist kahwin yang perlu ada bagi setiap bakal raja sehari :

  1. Kursus Kahwin – Belum gi lagik !!! Huarrgghhh
  2. HIV test – Lambat laginyer pun nak wat..
  3. Borang Nikah (L) – Sama di atas
  4. Borang Nikah (P) – Sama di atas
  5. Kad Kahwin – Udah survey.. Last2 amik ja kad sini + malas booking jauh2 n online
  6. Katering Nikah – Belum decide lagik
  7. Baju Nikah – Also same as above
  8. MUA Nikah – Also n also
  9. Homestay – *_*
  10. Cincin (L) – Tak decide mo beli ka idak.. mak kate tak yah
  11. Gelang(P)Hehe ni udah beli, telah harga emas ngah jatuh ni
  12. Katering Resepsi – Da tanya2
  13. MUA + Pelamin Resepsi – Udah survey2.. Not finalize yet
  14. Khemah
  15. Doorgift – In progress
  16. OP Alakazam DSLR production.. 
  17. OV – Optional
  18. Guestbook –Waiting for print n compile
  19. Photobooth – Maybe D.I.Y
  20. Candy Buffet –  Also Maybe D.I.Y

Well ni la sebahagian list yang niea da wat... B2B sekalian, nak maklum ni list perjalanan majlis ni adalah sangat2 penting bagi melancarkan persiapan majlis.. nanti takde la kelam kabut sangat... Kalau suma tengok pada list di atas tersebut ada satu ja niea da book.. hehe.. saya memang suka cari OP ngan pantasnya...Survey start dari setahun yang lalu tau... Almaklumlah for me memori "two become one" adalah sesuatu yang tak mungkin kan berulang dua kali.. InsyaAllah... Tapi len orang len caranya kan... ade yang suka booking pakej pelamin dulu, takpun survey MUA n +++...

Makan ?? opkos la sama penting ngan memori gak.. Tapi dalam majlis niea nanti, makan ngan khemah family yang uruskan... Sebab mak-mak ngan pak-pak lagi tau mana makan yang sedap.. yang MUGHHAHHH... kan2...  Actually tuk bahagian makan ni.. mak ayah niea memang da sepakat pilih jiran niea dulu.. tapi tak finalize lagi.. nampak ja macam tak finalize tapi dalam ati udah bulat mo pilih yang tu cuma dok bayar booking lagik.. just tanya2 ja.. Katering tu amik RM7 sekepala.. still lagi in budget and very affordable... Yang Pentingggg, MUGHHHAAHH ngan SSSSedddaapPP

MUA.. Actually niea ada suka satu butik pengantin tu.. ala vendor yang wat mini pelamin tunang niea ri tu... Tapi bila tanya rate pakej la ni alahai mahal benor n di luar kemampuan... Tapi kerja diorang sangat2 la tiptop.. Tengah belah2 bahagi ni.... huhu... n ade satu vendor ni harga nyer memang dalam bajet niea.. and ada la several frenz niea amik ngan dia... Tapi tu la baju n mekap so-so ja.. Pelamin okla... kompius mak tau... Tak tau nak wat pilihan... =(

To be continued.....

Sunday, June 23, 2013

Cikgi masuk Skool


Bridezilla sudah kembali… Tik Tok Tik Tok.. ada tinggal 7 bln ja lagi.. Preparation ? Nan ado.. Itu la nasib kalau dalam poket ade ciput ja duit.. huhu 
                 
               Tapi gud news for me.. setelah hampir 3 bln dok tanam anggur tak buah2.. la ni me da jadi cikgi kat private school.. Buleh la dari tadak.. Masuk gak duit bulan2… Syukur atas segala nikmatnya… tercapai jugak impian nak mendidik anak-anak bangsa.. Me stat nek cuti ari tu = 10 hb 6 2013… Apa kata survey ?? haisshhh lain beno rase bila ngaja dak2 kecik itu… 

              Me dapat ngaja sekolah rendah agama.. Nama sekolah ?? Tettt nanti2 la me kabor yer.. Ngaja dak darjah 1, 2, dan 3.. dan yang buat me nak nangis… me kena ngajo subjek agama : Subjek Al-Quran ngan Sirah…  gulp… mungkin ni satu petunjuk dari Allah nak suruh me rajin2 kan lagi diri tuk mendekati dengan wahyu2 dariNya.. Mule2 masuk kelas tu… Sume rasa ade.. Seriesly me bukan pandai sgt… Me diberi tugas ni pun sbb ex-teacher b4 me ajar subjek tu plus BM darjah 1, BM darjah 2 and Matematik darjah 1… Sejuk tok sah kate la.. Tapi me cuba sedaya sebaik mungkin.. Me kategorikan hari2 ngaja Al-Quran pada 3 bahagian iaitu Selasa : Tajwid, Rabu : Bacaan / Tilawah, Khamis : Hafazan and Jumaat : Quiz +++.. Yea me ngaja dak2 ni 4 ari berturut2.. n Sirah on Tuesday + Friday..  Pernah ade ari tu, buleh plak guru besar wat operasi sapu sampah dekat ngan kelas me.. Yea guru besar sapu sampah.. nak wat spot check kot.. ntahlah.. da la ari tu me ajar bacaan surah, takut gak tetiba anak murid kabo guru besar… Alhamdulillah lancar bacaan me ketika itu.. dak2 ni pun beri kerjasama yang tip top !!..
               
               Kalau dua pelajaran tadi, me ajar darjah 3.. and now me nak cita lak kelaku dak darjah 1.. Ye ngan dak2 ni me penah men keja2 skali… abih di tembaknya kenon2 depa ngah jd hero.. tak masuk lagik depa wat adegan guling2 cam hindustan.. sangat2 mencabar jiwa dibuatnya.. Tapi amanah tetap amanah.. on the first week me ngaku me salah teknik.. me berkeras kenon nak tunjuk me ni tegas.. tapi tak dilayan nya depa.. la ni me cuba carik perhatian dengan cara len lak.. cuba tackle jiwa depa.. bagi latihan, marah sket2, senyum2.. Alhamdulillah elok ja dak2 tu.. walau kekadang nyirap gak ati nih.. Ya Adoii.. yang peliknya bila ustaz2 yg masuk mana2 kelas pon bek la plak dak2 nih.. huhu.. =) me akan cuba sedaya upaya bantu student2 dan juga anak-anak me yg ramai ni.. walau tak kuat cane pun me tetap akan berusaha.. sebab me kesian sgt kat diorang.. ade antara diorang still tak tau mengira, membaca, apatah lagi baca tulisan jawi… sedih sangat.. kadang2 me bingung tak tau cana nak aja… tapi rite now me nak lancarkan bacaan diorang dulu… me pun kena study banyak2 b4 masuk kelas.. =) wish me luck !!

P/S =

Anak murid : cikgu.. cikgu takde baju len ka.. asik2 baju tu ja..

Me : Kira okla dari kamu pakai baju putih ja tiap ari..

Dalam ati sentapp ok.. nampak sangat cikginya pemalas.. baju banyak tapi suma kena iron.. huhu 

 Gambar2 bawah ni time me wat praktikal kat PUO dulu..





 
see ya !! Selamat membaca...

Friday, June 7, 2013

Alhamdulillah.. Syukur =)

Alhamdulillah.. Syukur atas segala nikmat dan rahmat nya... rasa macam banyak sangat mende nak cita.. tp tak tau nak mula dari mana.. =)

first... niea cita dulu pasal incik berkenaan ehh... kalau sapa2 ada baca entry niea yang dolu2 lama dolu.. kira-kira 6 bulan lepas hehe... niea dok menangis sesajork kan.. crying again tapi lor ni, me da tersenyum-senyum sampai telinga.. hehe

Kejap ja masa berlalu.. incik berkenaan pun da kembali dari latihannya.. Wat pengetahuan suma.. sebenarnya.. incik berkenaan menjalani LATIHAN AKADEMI BOMBA dekat Wakaf Tapai, Terengganu selama hampir 6 bulan.. dan secara rasminya tamat latihan pada 4 May ari tu...Dan sekarang incik berkenaan da posting kat Balai Bomba dan Penyelamat Shah Alam, Seksyen 15 dalam bahagian kejuruteraan.. Alhamdulillah.. Nak tengok tak gambo incik berkenaan semasa menjalani latihan..

 First meeting while he under training
 Yang pasti nampak gelap dan kurus sesangat... Ni masa incik berkenaan balik kampung Cuti Raya Cina.. Kiranya ni la first tengok dia masa dia dok training.. =) 
Nampak tak perbezaan di situ.. Ye sungguh bambam pipi ku..

Incik berkenaan wif family
 Yang ni lak gamba masa family incik berkenaan anta incik berkenaan nak gi kursus 2 minggu kat Wakaf Tapai... Oleh kerana tiket bas dari ipoh - KT habih.. jadi niea dapat la jumpa dia sat sebab tiket Manjung- KT ada lagi.. hehe... Actually tie ni Incik berkenaan baru ja tamat latihan pada 4hb 5 tu tapi diorang kena hadir kursus 2 minggu lak kat sana...

And gamba latest ngan incik berkenaan...


 Masih lagi kuruih sesangat... ye saya makin bambam walau dia makin kuruih.. Ni masa ngan deting kat Swiss So Melt.. Kat mana Swiss So Melt ni ? nanti next entry niea cita ehh..  Ni jgk gamba before dia stat kija kat Shah Alam... =)

Hurmm memandangkan ni suma gamba tanpa uniform incik berkenaan jadinya next entry pun niea letak gambo dia nyer.. hikhik... sepraisss.....

to be continued ~