Friday, January 1, 2016

Cerita 2015 - part 1

Alhamdulillah syukur atas nikmat yang Allah berikan.. 

Setahun sudah Bicara Addien menghilang.. tak tau pasal apa mood menulis tiba-tiba terhenti.. padahal banyak ja cerita yang ingin dititipkan agar memori yang terjadi kan tersimpan selamanya.. maklum ja la.. masuk tahun baru, usia pun ada naik satu.. huhuhu

Rentetan Bicara Addien 2015

Januari 2015

Alhamdulillah atas persetujuan bersama.. dan atas rezekiNya ujung bulan 12 (2014) Niea da dapat kerja di Shah Alam.. Sementelah niat di hati nak dok sama suami.. takmo PJJ da...

Februari 2015

Berita gembira wat keluarga kecil niea.. Syukur Niea kini berbadan dua.. Niea test guna upt 80sen plus guna Digital clear Blue UPT.. Dekat skrin tunjuk baby la ni da 3-4weeks... Suami gembira tak terkata.. Esoknya (Ahad) tetiba ada spotting time niea di tandas.. hati mula gundah memikirkan kenapa baby niea ?

Bagitau suami kalau esok ada spotting lagi kita ke KK Shah Alam terus bukak buku pink... Esoknya (Isnin) still ada lagi spotting, Niea da cemas.. suami apatah lagi.. Niea amik emergency leave... Suami mintak excuse masuk lambat... Di KK Shah Alam niea tanya nurse blehka bukak buku kalau awal2 ni.. sebab niea ada baca mostly ibu2 bukak buku time da 8weeks.. Nurse kata bleh, terus segala prosedur bukak buku diteruskan.. Timbang.. Ukur Tinggi... Urin test.. Check Hb.. Pastu tunggu turn utk niea jumpa nurse yg akan handle niea sampai bersalin.. Ok turn da sampai.. Niea masuk bilik nurse tanya history life niea.. then niea tanya pasal spotting tu.. Nurse refer doktor.. Doktor kata spotting di awal kehamilan adalah tak normal.. jadi kena scan utk tgk kantung and janin.. doktor scan tak nampak apa2.. niea da risau.. Doktor inform kena refer HTAR sebab possibility utk Niea hamil luar rahim / ectopic pregnancy ada.. 

Doktor terus buat surat.. Guess what !! First time niea kena masuk air, first time niea kena naik ambulans and first time niea kena tidur wad.. =) reason doktor nak repeat scan plus amik ujian darah HCG.. Sampai ja di HTAR, Niea kna scan again tp result still sama tak nampak.. time ni Dr India perempuan attend niea.. pastu doktor refer doktor len untuk wat scan lagi kat bilik ultrasound di wad.. Time ni niea kena scan atas and 'bawah' (ada alat masuk ikut vagina - transvaginal ultrasound).. still tak nampak.. 

So bermalam la niea di Hotel HTAR selama tiga hari utk next step decision.. Ujian HCG - ujian untuk menunjukkan seorang wanita itu hamil.. Niea kena bermalam 3 hari di sini.. Meaning Isnin sampai Rabu.. sebab ujian tu kena buat selang sehari.. Menurut doktor yang attend niea.. Macammana nak tentukan niea mengandung luar atau dalam rahim bergantung pada result darah.. Jika Result ujian HCG tu double dari ujian sebelumnya maksudnya betul niea mengandung normal.. tapi kalau result ujian HCG tu naik tapi sikit kemungkinan besar niea mengandung luar rahim ectopic pregnancy.. Contoh.. 

Isnin result ujian HCG  : 1000
Rabu result ujian HCG : 2000 
maksudnya niea mengandung normal tapi...

kalau Isnin result ujian  HCG : 1000
then Rabu result ujian  HCG : 1200
maksudnya kemungkinan besar niea mengandung luar rahim @ ectopic pregnancy.. 

Alhamdulillah dengan izin Allah, Result niea cantik walaupun masa ari rabu tu bleh plak doktor lupa nak jalankan ujian HCG tu ke atas niea.. Sib bek time doktor pakar mai lawat niea peka setiap butir bicaranya bila, hari apa, pukul brapa.. Niea tanya nurse baru dia mai itupun da lewat sejam.. petang lak takda pun doktor yang lawat.. utk review result.. sampai la nak masuk maghrib niea tak tau apa resultnya.. Faham patient ramai.. so niea tanya nurse result cana baru nurse gi amik result.. Malam ada doktor round dia cam pelik takde doktor lawat niea petang tu utk review result.. dia ckp result cantik then suh niea prepare utk scan.. Scan again doktor kata ada kantung and ada bintik kecik... tp terlalu kecil dari usia minggu sepatutnya.. Dia call pakar tanya camna.. Alhamdulillah Doktor pakar kata should be ok then niea bleh kuar wad esoknya..

Syukur juga dikurniakan inchik suami yang memahami.. dalam hati niea kalau bleh nak mak ayah datang tengok niea kat wad.. entahlah masa tu niea rasa tak kuat.. dengar suara mak ja nangis.. mak gtau dia nak gi tapi takda sapa nak bawak.. Niea discuss ngan inchik suami.. Alhamdulillah dia sanggup gi amik.. bawak mak ayah datang jumpa niea.. Ayah dengan tak sihatnya datang juga.. Nak dijadikan cerita hari mak ayah nak balik tu ayah sakit sgt2 kat tapak kakinya.. kata tak bleh pijak.. Allah.. mak ayah kata jangan risau.. Sampai manjung petang tu.. ayah kata tak tahan da.. Abg ipar ngan kakak niea bawa terus ayah ke hospital.. Ayah kena tahan wad !!!

Niea nak balik jumpa tapi terikat dengan kija.. niea bincang ngan suami again.. dia faham dan dia setuju niea letak jawatan biarpun baru sbln niea kija.. niea nak blik manjung jaga parents niea.. dan inchik suami tiada bantahan.. Dari situ mulalah episod niea PJJ balik ngan inchik suami.. Sedih rasa tapi nak wat cana family niea memerlukan niea tika ini.. Ayah di wad selama hampir 2 minggu.. Doktor diagnos paru-paru ayah berair, kaki ayah ada jangkitan kuman, jantung ayah ada bengkak sket.. Allahu Akbar.. Kakak niea cuti jaga ayah.. sementara niea tunggu mak kat umah.. Mak tak bagi tunggu ayah.. atas alasan niea tgh pregnant..

Panjang da ni kita sambung nanti ya !!!

Friday, August 22, 2014

Kunci Umah Kuarters

Yeay !!! Alhamdulillah Mr S udah dapat kunci umah seminggu lepas.. rite kami byk bincang2 nak wat cana ngan umah.. tapi tak bleh wat lebih-lebih pasal umah kuarters kan.. terhad di situ..

Syukur Allah permudahkan segalanya.. tapi yang tak beshnya.. Mr S inform kena wat repairing kat umah tu.. Almaklumlah umah lama.. pintu bilik hilang satu.. kipas syiling tinggal tangkainyer ja (means beli dan pasang sendiri).. ada bocor sket-sket.. ooo lupa nak gtau.. kami dpt tingkat 4.. tingkat atas sekali.. Tapi Mr S kate die nak repair buat sket-sket... time off die gi umah kemas.. cat umah.. Eksaited tau kami pilih warna cat.. At last kami decide warna dark cream @ light coklat..macam umah kat bawah ni... Sumber Inchik Google..


Tapi tetibe Mr S kol tadi gtau.. dia beli cat kaler putih.. oh maii sentap tau.. penat pilih-pilih kaler.. tapi pikir-pikir balik putih pon ok what !! lagi nampak originality... nak naik sket taruk lah ape2 dekorasi kaler merah.. for sure bangkit balik warnanya.. berseri la umah.. putih + merah + hitam memang satu kombinasi warna yang cantik.. macam gamba bawh ni.. sumber masih dari Inchik Google..



Cantik kan !!! Doakan kami k.. Moga rumah kami nanti dihiasi keredhaan dan kerahmatan dari Nya.. Moga juga rumah tangga kami disinari Nur dan di bawah payungan rahmat Allah yang Maha Besar.. Aminnnn...

Sunday, August 10, 2014

Tips Pindah Rumah Baru !!!

Salam.. memandangkan Mr S la ni dalam usaha mengambil umah di kuarters makanya niea pulak berusaha untuk mencari barangan keperluan yang perlu ada.. =) tak sabar tau nak dok skali ngan Mr S.. Tapi parent niea cam berat ja nak bagi ikut Mr S.. Alasannya, niea kena dapat keja dulu kat sana baru boleh pindah.. Almaklumlah keja susah nak dapat.. graduan yang kuar mana-mana institusi makin bertambah ramai.. kos ekonomi pulak bertingkat-tingkat naiknya..

Tapi niat niea satu ja mahu berbakti pada Mr S.. Bukanlah sekarang nie niea tak boleh nak berbakti.. tapi masa untuk kami bersama amatlah pendek.. cukuplah hampir setahun kami dok asing-asing.. huhu takmo la cita sedih-sedih gini..

Benarnya niea nak share barang-barang yang perlu kami cari untuk kelengkapan umah nanti.. ni pun niea dok beli sket2.. pasal nak beli suma skali gus tak mampu kot.. gaji kami Alhamdulillah cukup untuk kami.. nak mewah lebih-lebih jauh lagi perjalanan kami..

Ruang Tamu

  1. TV - DONE (niea amik TV umah parents ja..)
  2. Sofa - Cukup la sofa bentuk L tu kot.. pasal umah kuarters ni kecik ja..
  3. Meja Kopi - perlu untuk hidang air kalau orang datang
  4. Tikar / Karpet - nak cari yang murah-murah ja..
  5. Almari or Kabinet TV - kalau boleh niea nak cari yang ada almari buku sekali..
  6. DVD Player - optional.. kehendak ja lebih
  7. Vacuum - nampak beno pemalasnyer dak niea nih..
Ruang Dapur
  1. Meja Makan - meja 4 kerusi ok kot untuk permulaan
  2. Peti Ais
  3. Kuali dan Periuk - DONE (hadiah Kawen)
  4. Thermo Pot - DONE (hadiah Kawen)
  5. Set makan minum - DONE (hadiah Kawen tp still kena cari lagi)
  6. Oven - DONE (yang ni beli kat GIANT brand HAIER time tu ngah promo RM249 dapat sekali ngan MIXER)
  7. Mixer - DONE (ni la free time beli Oven tu.. best kan..)
  8. Dapur Gas - DONE (hadiah Kawen.. tinggal kena cari balang gas)
  9. Rak Pinggan - DONE
  10. Kabinet Dapur - kecik pun takpa.. utk letak barang dapur + tupperware
  11. Lesung Batu -
  12. Tempat gula garam - DONE
  13.  Toaster / Sandwish Maker
  14. Blender -
  15.  Periuk Nasi - DONE (hadiah Kawen)
  16.  Pemanggang Ajaib - memang tingin sesangat nak ada 1..
Ruang Bilik Mandi
  1. Mesin Basuh
  2. Tempat toiletries
  3.  Baldi, Cebok
Ruang Bilik
  1. Set Katil
  2. Karpet
  3. Meja Belajar
Buat masa ni tu je lakot.. kang kalau ada lagi niea updated k.. Alhamdulillah mostly yang menjadi keperluan dah ada.. Priority skarang ni mission Mr S nak cari peti ais ngan mesin basuh dulu.. Len-len tunggu bebila nanti.. =)

Tuesday, July 29, 2014

Salam Aidilfitri..



Selamat hari raya buat semua warga blogger.. Moga kedatangan Syawal kali ini membawa 1001 kenangan dan keistimewaan dalam hidup kalian... Hidup diberkati dan diredhai Allah selalu... Amin.. Senyummmm...

Alhamdulillah syukur kali ni niea berkesempatan beraya dengan Mr S walaupun cuma dua hari ja.. iyyerrr dua hari ja.. malam ni Mr S akan bertolak pulang ke Shah Alam.. esok dia da start stanby... Moga dia tabah.. hahaha...

Istimewanya kali ni niea beraya umah mentua dulu.. dan la merasa lemang kelamai (rawa's food) =) rasanya ?? hurmm kena la cuba sendirikkk.. takmo bagi tau... hehe... Niea di gopeng dari Jumaat sampai Petang semalam.. Jadinya raya kedua ni Niea ngan Mr S beraya area manjung ni ja la.. Pasal semalam da balik ke Beruas nengok sedara mara kat sana.. Nak ke bidor.. tp tunggu mem besar keluarkan watikah hehe..

Tata...

Wednesday, July 23, 2014

Sup Sayur campur Udang

Alhamdulillah rezeki hari ni... Dan la masak 3 jenis lauk untuk berbuka.. masak simple-simple ja.. tetiba lak ari ni my mom teringin makan sup sayur tambah udang.. makanya niea pun kuar la cari bahan-bahannya.. Untuk pengetahuan niea ni idokla pandai benor men masak-masak nih.. buleh la lepas tekak sendiri.. Mr S pun tak penah merasa lagi niea masak.. Sabar ye Mr S.. dok berdua nanti insyaAllah hari-hari saya masak yer..

ok Niea nak share resepi Sup Sayur campur Udang tu.. hehe nama tak glemer langsung..

Sup Sayur campur Udang

Bahan

10 ekor udang sederhana besar
1/2 lobak merah (potong ikut suka)
1/2 bunga kobis (potong ikut suka)
5 kacang buncis (potong ikut suka)
1 bunga lawang
1 bunga cengkih
1 buah pelaga
1 kulit kayu manis
1 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih  (dihiris)
2 cawan air
Daun sup
Garam
Serbuk Tumix

Cara

  1. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih, dan 4 beradik sehingga naik bau
  2. Masukkan lobak merah, kubis bunga, kacang buncis. Masukkan air. Kacau. Biarkan seketika. (part ni terpulang citarasa memasing. macam niea lebih suka sayur-sayur tu lembut)
  3. Masukkan udang. Biarkan sehingga udang bertukar warna. 
  4. Perasakan masakan. (garam dan tumix)
  5. Masukkan daun sup. Biar seketika. 
  6. Hidangkan. =)
InsyaAllah sedap. Cuba la ya.. Sesuai untuk anak-anak atau mak-mak atau ayah-ayah yang takda selera. Makanan sihat gitu.. hehe.. Udang tu kalau nak ganti ayam ka, daging ka, pun bleh...