Tuesday, July 29, 2014

Salam Aidilfitri..



Selamat hari raya buat semua warga blogger.. Moga kedatangan Syawal kali ini membawa 1001 kenangan dan keistimewaan dalam hidup kalian... Hidup diberkati dan diredhai Allah selalu... Amin.. Senyummmm...

Alhamdulillah syukur kali ni niea berkesempatan beraya dengan Mr S walaupun cuma dua hari ja.. iyyerrr dua hari ja.. malam ni Mr S akan bertolak pulang ke Shah Alam.. esok dia da start stanby... Moga dia tabah.. hahaha...

Istimewanya kali ni niea beraya umah mentua dulu.. dan la merasa lemang kelamai (rawa's food) =) rasanya ?? hurmm kena la cuba sendirikkk.. takmo bagi tau... hehe... Niea di gopeng dari Jumaat sampai Petang semalam.. Jadinya raya kedua ni Niea ngan Mr S beraya area manjung ni ja la.. Pasal semalam da balik ke Beruas nengok sedara mara kat sana.. Nak ke bidor.. tp tunggu mem besar keluarkan watikah hehe..

Tata...

Wednesday, July 23, 2014

Sup Sayur campur Udang

Alhamdulillah rezeki hari ni... Dan la masak 3 jenis lauk untuk berbuka.. masak simple-simple ja.. tetiba lak ari ni my mom teringin makan sup sayur tambah udang.. makanya niea pun kuar la cari bahan-bahannya.. Untuk pengetahuan niea ni idokla pandai benor men masak-masak nih.. buleh la lepas tekak sendiri.. Mr S pun tak penah merasa lagi niea masak.. Sabar ye Mr S.. dok berdua nanti insyaAllah hari-hari saya masak yer..

ok Niea nak share resepi Sup Sayur campur Udang tu.. hehe nama tak glemer langsung..

Sup Sayur campur Udang

Bahan

10 ekor udang sederhana besar
1/2 lobak merah (potong ikut suka)
1/2 bunga kobis (potong ikut suka)
5 kacang buncis (potong ikut suka)
1 bunga lawang
1 bunga cengkih
1 buah pelaga
1 kulit kayu manis
1 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih  (dihiris)
2 cawan air
Daun sup
Garam
Serbuk Tumix

Cara

  1. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih, dan 4 beradik sehingga naik bau
  2. Masukkan lobak merah, kubis bunga, kacang buncis. Masukkan air. Kacau. Biarkan seketika. (part ni terpulang citarasa memasing. macam niea lebih suka sayur-sayur tu lembut)
  3. Masukkan udang. Biarkan sehingga udang bertukar warna. 
  4. Perasakan masakan. (garam dan tumix)
  5. Masukkan daun sup. Biar seketika. 
  6. Hidangkan. =)
InsyaAllah sedap. Cuba la ya.. Sesuai untuk anak-anak atau mak-mak atau ayah-ayah yang takda selera. Makanan sihat gitu.. hehe.. Udang tu kalau nak ganti ayam ka, daging ka, pun bleh...

Saturday, July 19, 2014

Trip tak jadi ~ Krabi & Hatyai

Salam..


Kalau ikutkan 12 June ari tu niea ngan Mr S da berlepas ke tanah seberang da.. ke Krabi.. kengkonon honeymoon.. tapi memandangkan time tu kawasan area Thailand bergolak.. siap isytihar darurat.. makanya trip tersebut terpaksa di'cancel'kan.. itupun atas nasihat kedua-dua mak ayah kami..

Kecewa ? harus lah.. trip tu niea da plan lama da.. setahun awal beli tiketnya.. itinerary suma da wat.. niea memang tak penah ikut mana2 trip selain dari trip universiti dulu.. tu pun nek bas.. jalan darat ja.. huhu.. kira2 hat ni la nak merasa nek belon.. =) tp tu la ada hikmah di sebalik suma terjadi...

Kebetulan time tu pun laptop niea masalah.. bila panas ja blank screen.. off sendrik.. anta kedai pun makan ratus2 nak repair.. sebab laptop niea da berusia lebih kurang 8 thn da.. last2 niea bincang ngan Mr S beli laptop baru guna saving yg tuk gi Krabi tu.. antara keperluan ngan kehendak.. niea pilih keperluan.. sebab kenapa niea terdesak sgt guna laptop ? niea kena wat kertas soalan tuk student niea.. jadinya nak tak nak niea kena gak cari alternatif len... nak lepak cyber cafe lelama.. idakla.. boleh pengsan nanti.. huhu..

Mr S pun da beri jaminan, insyaAllah 1 day dia akan capaikan jugak wishlist niea nak gi ke Krabi.. Kenapa Krabi ? Niea pun tak tau.. just I love to be there.. the scenery, the food, the Gajah experience.. =) many more.. lagipun trip ke sana murah la kalau nak banding trip ke tempat len.. hotel murah.. walk distance ke pantai.. abih2 sewa motor..
As Mr S said.. 1 day we will be there.. bila ? Hanya Allah ja tau..

Kat bawah ni Niea share itinerary yang telah dibuat itu.. =)

Jadual Perjalanan

Day 1 (12/6/2014) Khamis

1.15pm : Departing LCCT Terminal (KL) ( Air Asia Flight )
1.40pm : Arriving Krabi International Airport (Krabi Time) (MAS 2.40pm)
                 Krabi International Airport – Aonang : Shuttel bus (150 bath per person)
2.30pm : Check in hotel – Aonang Goodwill
3.00pm : Ecotours ½ day (Emerald Pool+ Elephant Trekking +Baby Elephant Shows)
8.00pm : Aktiviti : Free and Easy
                1) Cari Pakej
                    - Phi Phi Island Tour
                    - Aonang – Haadyai Shuttle van
                2) Massage / Spa
                3) Jalan-jalan Aonang
                    Mode: Motorbike rental (full day)

Day 2 (13/6/2014) Jumaat
 

8.00am : Breakfast
9.00am : Islands Tour (Full day including lunch)
                 Time: 9am to 4pm
                 Duration: 7 hours

4.00pm : Arriving Aonang
7.00pm : Krabi Night Market
9.00pm : Shopping @ Aonang Beach

Day 3 (14/6/2014) Sabtu


8.00am : Breakfast and check out hotel
9.00am : Krabi – Haadyai (6 jam )
6.00pm : Check in Hotel Aloha Haadyai
6.30pm : Klonghae Floating Market
8.00pm : Haadyai Town - Lee Gardens Plaza (shopping area)

Day 4 (15/6/2014) Ahad
8.00am : Breakfast
9.00am : Songkhla Tour (Full day)
                 (Ice Dome, Chang Puak Camp, Samila Beach)

4.00pm : Haadyai – KL (Keretapi Senandung Langkawi)



Saturday, July 12, 2014

GIVEAWAY WOW HARI RAYA BY SITI YANG MENAIP

Salam.. GA simple ja.. Tak yah nak wat memacam.. semudah ABC.. tu yang Niea suka sesangat... Hadiah pun besh2.. Hopefully adala rezeki nanti... apa kena wat ? Baca banner kat bawah ni ehh.. Gud Luck !!!

http://sitiyangmenaip.blogspot.com/2014/07/giveaway-wow-hari-raya-by-siti-yang.html

TQ siti sudi invite niea join GA ni...

Ipoh Mural Art Part II

Salam.....

Ari tu niea ade wat post kan pasal ipoh mural ni kan2... Last week Mr S balik.. So we decide to find the place.. cari punya cari.. Alhamdulillah jumpa... erkk bukan bolan posa ka.. ade aii is dulik.. haruslah tidakk... posa totap posa, jalan pun totap jalan.. TQ Mr S... Apa yang aii is buat di situ ?? opkos la aii is menggeletis bajet cun, retis sgt kan.. photographer nyer sapa ka lg.. Mr S la.. eleh dia pun dok syok tumpang lapan belas kali.. hehe... Moh nengok gambo ehh...


Gambo pakai enpon cikai ja.. baby N lupa nak bawak.. Lokasi area Ipoh lama.. Landmark nanti niea pos len k... pasal ari tu men aci redah ja... hehe

See ya !!