Friday, January 1, 2016

Cerita 2015 - part 1

Alhamdulillah syukur atas nikmat yang Allah berikan.. 

Setahun sudah Bicara Addien menghilang.. tak tau pasal apa mood menulis tiba-tiba terhenti.. padahal banyak ja cerita yang ingin dititipkan agar memori yang terjadi kan tersimpan selamanya.. maklum ja la.. masuk tahun baru, usia pun ada naik satu.. huhuhu

Rentetan Bicara Addien 2015

Januari 2015

Alhamdulillah atas persetujuan bersama.. dan atas rezekiNya ujung bulan 12 (2014) Niea da dapat kerja di Shah Alam.. Sementelah niat di hati nak dok sama suami.. takmo PJJ da...

Februari 2015

Berita gembira wat keluarga kecil niea.. Syukur Niea kini berbadan dua.. Niea test guna upt 80sen plus guna Digital clear Blue UPT.. Dekat skrin tunjuk baby la ni da 3-4weeks... Suami gembira tak terkata.. Esoknya (Ahad) tetiba ada spotting time niea di tandas.. hati mula gundah memikirkan kenapa baby niea ?

Bagitau suami kalau esok ada spotting lagi kita ke KK Shah Alam terus bukak buku pink... Esoknya (Isnin) still ada lagi spotting, Niea da cemas.. suami apatah lagi.. Niea amik emergency leave... Suami mintak excuse masuk lambat... Di KK Shah Alam niea tanya nurse blehka bukak buku kalau awal2 ni.. sebab niea ada baca mostly ibu2 bukak buku time da 8weeks.. Nurse kata bleh, terus segala prosedur bukak buku diteruskan.. Timbang.. Ukur Tinggi... Urin test.. Check Hb.. Pastu tunggu turn utk niea jumpa nurse yg akan handle niea sampai bersalin.. Ok turn da sampai.. Niea masuk bilik nurse tanya history life niea.. then niea tanya pasal spotting tu.. Nurse refer doktor.. Doktor kata spotting di awal kehamilan adalah tak normal.. jadi kena scan utk tgk kantung and janin.. doktor scan tak nampak apa2.. niea da risau.. Doktor inform kena refer HTAR sebab possibility utk Niea hamil luar rahim / ectopic pregnancy ada.. 

Doktor terus buat surat.. Guess what !! First time niea kena masuk air, first time niea kena naik ambulans and first time niea kena tidur wad.. =) reason doktor nak repeat scan plus amik ujian darah HCG.. Sampai ja di HTAR, Niea kna scan again tp result still sama tak nampak.. time ni Dr India perempuan attend niea.. pastu doktor refer doktor len untuk wat scan lagi kat bilik ultrasound di wad.. Time ni niea kena scan atas and 'bawah' (ada alat masuk ikut vagina - transvaginal ultrasound).. still tak nampak.. 

So bermalam la niea di Hotel HTAR selama tiga hari utk next step decision.. Ujian HCG - ujian untuk menunjukkan seorang wanita itu hamil.. Niea kena bermalam 3 hari di sini.. Meaning Isnin sampai Rabu.. sebab ujian tu kena buat selang sehari.. Menurut doktor yang attend niea.. Macammana nak tentukan niea mengandung luar atau dalam rahim bergantung pada result darah.. Jika Result ujian HCG tu double dari ujian sebelumnya maksudnya betul niea mengandung normal.. tapi kalau result ujian HCG tu naik tapi sikit kemungkinan besar niea mengandung luar rahim ectopic pregnancy.. Contoh.. 

Isnin result ujian HCG  : 1000
Rabu result ujian HCG : 2000 
maksudnya niea mengandung normal tapi...

kalau Isnin result ujian  HCG : 1000
then Rabu result ujian  HCG : 1200
maksudnya kemungkinan besar niea mengandung luar rahim @ ectopic pregnancy.. 

Alhamdulillah dengan izin Allah, Result niea cantik walaupun masa ari rabu tu bleh plak doktor lupa nak jalankan ujian HCG tu ke atas niea.. Sib bek time doktor pakar mai lawat niea peka setiap butir bicaranya bila, hari apa, pukul brapa.. Niea tanya nurse baru dia mai itupun da lewat sejam.. petang lak takda pun doktor yang lawat.. utk review result.. sampai la nak masuk maghrib niea tak tau apa resultnya.. Faham patient ramai.. so niea tanya nurse result cana baru nurse gi amik result.. Malam ada doktor round dia cam pelik takde doktor lawat niea petang tu utk review result.. dia ckp result cantik then suh niea prepare utk scan.. Scan again doktor kata ada kantung and ada bintik kecik... tp terlalu kecil dari usia minggu sepatutnya.. Dia call pakar tanya camna.. Alhamdulillah Doktor pakar kata should be ok then niea bleh kuar wad esoknya..

Syukur juga dikurniakan inchik suami yang memahami.. dalam hati niea kalau bleh nak mak ayah datang tengok niea kat wad.. entahlah masa tu niea rasa tak kuat.. dengar suara mak ja nangis.. mak gtau dia nak gi tapi takda sapa nak bawak.. Niea discuss ngan inchik suami.. Alhamdulillah dia sanggup gi amik.. bawak mak ayah datang jumpa niea.. Ayah dengan tak sihatnya datang juga.. Nak dijadikan cerita hari mak ayah nak balik tu ayah sakit sgt2 kat tapak kakinya.. kata tak bleh pijak.. Allah.. mak ayah kata jangan risau.. Sampai manjung petang tu.. ayah kata tak tahan da.. Abg ipar ngan kakak niea bawa terus ayah ke hospital.. Ayah kena tahan wad !!!

Niea nak balik jumpa tapi terikat dengan kija.. niea bincang ngan suami again.. dia faham dan dia setuju niea letak jawatan biarpun baru sbln niea kija.. niea nak blik manjung jaga parents niea.. dan inchik suami tiada bantahan.. Dari situ mulalah episod niea PJJ balik ngan inchik suami.. Sedih rasa tapi nak wat cana family niea memerlukan niea tika ini.. Ayah di wad selama hampir 2 minggu.. Doktor diagnos paru-paru ayah berair, kaki ayah ada jangkitan kuman, jantung ayah ada bengkak sket.. Allahu Akbar.. Kakak niea cuti jaga ayah.. sementara niea tunggu mak kat umah.. Mak tak bagi tunggu ayah.. atas alasan niea tgh pregnant..

Panjang da ni kita sambung nanti ya !!!

No comments:

Post a Comment