Sunday, June 23, 2013

Cikgi masuk Skool


Bridezilla sudah kembali… Tik Tok Tik Tok.. ada tinggal 7 bln ja lagi.. Preparation ? Nan ado.. Itu la nasib kalau dalam poket ade ciput ja duit.. huhu 
                 
               Tapi gud news for me.. setelah hampir 3 bln dok tanam anggur tak buah2.. la ni me da jadi cikgi kat private school.. Buleh la dari tadak.. Masuk gak duit bulan2… Syukur atas segala nikmatnya… tercapai jugak impian nak mendidik anak-anak bangsa.. Me stat nek cuti ari tu = 10 hb 6 2013… Apa kata survey ?? haisshhh lain beno rase bila ngaja dak2 kecik itu… 

              Me dapat ngaja sekolah rendah agama.. Nama sekolah ?? Tettt nanti2 la me kabor yer.. Ngaja dak darjah 1, 2, dan 3.. dan yang buat me nak nangis… me kena ngajo subjek agama : Subjek Al-Quran ngan Sirah…  gulp… mungkin ni satu petunjuk dari Allah nak suruh me rajin2 kan lagi diri tuk mendekati dengan wahyu2 dariNya.. Mule2 masuk kelas tu… Sume rasa ade.. Seriesly me bukan pandai sgt… Me diberi tugas ni pun sbb ex-teacher b4 me ajar subjek tu plus BM darjah 1, BM darjah 2 and Matematik darjah 1… Sejuk tok sah kate la.. Tapi me cuba sedaya sebaik mungkin.. Me kategorikan hari2 ngaja Al-Quran pada 3 bahagian iaitu Selasa : Tajwid, Rabu : Bacaan / Tilawah, Khamis : Hafazan and Jumaat : Quiz +++.. Yea me ngaja dak2 ni 4 ari berturut2.. n Sirah on Tuesday + Friday..  Pernah ade ari tu, buleh plak guru besar wat operasi sapu sampah dekat ngan kelas me.. Yea guru besar sapu sampah.. nak wat spot check kot.. ntahlah.. da la ari tu me ajar bacaan surah, takut gak tetiba anak murid kabo guru besar… Alhamdulillah lancar bacaan me ketika itu.. dak2 ni pun beri kerjasama yang tip top !!..
               
               Kalau dua pelajaran tadi, me ajar darjah 3.. and now me nak cita lak kelaku dak darjah 1.. Ye ngan dak2 ni me penah men keja2 skali… abih di tembaknya kenon2 depa ngah jd hero.. tak masuk lagik depa wat adegan guling2 cam hindustan.. sangat2 mencabar jiwa dibuatnya.. Tapi amanah tetap amanah.. on the first week me ngaku me salah teknik.. me berkeras kenon nak tunjuk me ni tegas.. tapi tak dilayan nya depa.. la ni me cuba carik perhatian dengan cara len lak.. cuba tackle jiwa depa.. bagi latihan, marah sket2, senyum2.. Alhamdulillah elok ja dak2 tu.. walau kekadang nyirap gak ati nih.. Ya Adoii.. yang peliknya bila ustaz2 yg masuk mana2 kelas pon bek la plak dak2 nih.. huhu.. =) me akan cuba sedaya upaya bantu student2 dan juga anak-anak me yg ramai ni.. walau tak kuat cane pun me tetap akan berusaha.. sebab me kesian sgt kat diorang.. ade antara diorang still tak tau mengira, membaca, apatah lagi baca tulisan jawi… sedih sangat.. kadang2 me bingung tak tau cana nak aja… tapi rite now me nak lancarkan bacaan diorang dulu… me pun kena study banyak2 b4 masuk kelas.. =) wish me luck !!

P/S =

Anak murid : cikgu.. cikgu takde baju len ka.. asik2 baju tu ja..

Me : Kira okla dari kamu pakai baju putih ja tiap ari..

Dalam ati sentapp ok.. nampak sangat cikginya pemalas.. baju banyak tapi suma kena iron.. huhu 

 Gambar2 bawah ni time me wat praktikal kat PUO dulu..





 
see ya !! Selamat membaca...

No comments:

Post a Comment